ua en ru

"Енергоатом" і Holtec International уклали додаткову угоду щодо будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива

"Енергоатом" і Holtec International уклали додаткову угоду щодо будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива Джерело фото:twitter.com/1001portails Russie

Українська атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" і американська корпорація Holtec International уклали додаткову угоду до контракту про будівництво в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з трьох атомних електростанцій (АЕС) України. Угоду було підписано сьогодні в Брюсселі, передає прес-служба "Енергоатому".

"Додаткова угода, зокрема, передбачає, що проектування і будівництво сховища буде здійснювати Енергоатом". У той час як постачання спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також відповідних технологій, які будуть використані як на певних енергоблоках АЕС, так і при перевезенні відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з АЕС у ЦСВЯП, а також в самому сховище - здійснює корпорація Holtec International", - йдеться в повідомленні.

Документ також передбачає з боку Holtec International розробку конструкцій обладнання для сухого зберігання і транспортування відпрацьованого ядерного палива, які будуть використовуватися для зберігання ВЯП, і введення в експлуатацію розробленій нею технології.

Постачання обладнання за контрактом повинні бути виконані до кінця 2020 року, при цьому ключовий етап розробки - з 2015 по 2017 рр.., протягом якого буде виконано проектування та будівництво сховища, зроблені постачання і впровадження обладнання та технології Holtec, введення сховища в експлуатацію.

Holtec International поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива; подальше виробництво цих систем зберігання відпрацьованого палива буде відбуватися в Україні.

Нагадаємо, "Енергоатом" і Westinghouse домовилися про постачання ядерного палива на АЕС України до 2020 р.