ua en ru

"Газпром" і австрійська OMV підписали угоду про будівництво ділянки "Південного потоку" в Австрії

Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і генеральний директор компанії OMV Герхард Ройсс сьогодні у Відні підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії South Stream Austria GmbH.

Голова правління російського газового монополіста ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і генеральний директор австрійської компанії OMV Герхард Ройсс сьогодні у Відні підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії South Stream Austria GmbH, що передбачає будівництво ділянки "Південного потоку" в Австрії. Про це повідомила прес-служба "Газпрому".

Підписання відбулося в рамках візиту Президента Російської Федерації Володимира Путіна в Австрію.

"Угода передбачає взаємодію сторін по реалізації проекту будівництва австрійської ділянки газопроводу "Південний потік" з пропускною здатністю 30 - 32 млрд куб. м в рік від кордону з Угорщиною до кінцевого пункту в Баумгартені", - йдеться в повідомленні.

Сторони планують отримати всі необхідні дозволи для будівництва "Південного потоку" до кінця 2015 р. Введення в експлуатацію австрійської ділянки газопроводу заплановано на кінець 2016 р.

"Проект "Південний потік" підтримують найбільші енергетичні компанії Європи. Угода з OMV - важливий крок на шляху створення нового транс'європейського газотранспортного маршруту. Вже в наступному році "Південний потік" стане додатковою гарантією надійності і гнучкості поставок російського газу на ринки Європи", - сказав Олексій Міллер.

"Сьогоднішня угода виводить партнерство, якого майже 50 років, на наступний рівень. Реалізуючи проект "Південний потік", "Газпром" і OMV підвищують безпеку поставок для всієї Європи і, зокрема, для Австрії", - зазначив Герхард Ройсс.

Нагадаємо, будівництво Росією газопроводу "Південний потік" викликало тиск з боку Єврокомісії через невідповідність проекту вимогам і законам Євросоюзу.

"Південний потік" - інфраструктурний проект "Газпрому" з будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через Чорне море до країн Південної та Центральної Європи з метою диверсифікації маршрутів експорту газу і виключення транзитних ризиків. Морська ділянка газопроводу складатиметься із чотирьох ниток, протяжністю більше 930 км кожна, прокладених у єдиному коридорі дном Чорного моря на глибині більше 2,2 тис. м. Будівництвом морської ділянки "Південного потоку" займається спільна проектна компанія South Stream Transport B.V. із часткою участі "Газпрому" - 50%, італійської ENI - 20%, німецької Wintershall і французької EDF - по 15%. Трубопровід має бути введений в дію у 2015 р., його планується прокласти через територію Болгарії, Словенії, Сербії, Угорщини, Італії та Австрії, він стане альтернативою прокачуванні газу через українську газотранспортну систему.