ua en ru

"Газпром" прогнозує подвійне збільшення імпорту газу в Азію до 2028 року

Російський імпорт газу країнам Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) зросте із 270 млрд куб. м минулого року до 530 млрд куб. м до 2028 року - такий прогноз озвучив на щорічній конференції "Нафта і газ Сахаліну" заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв.

За його словами, 60% потреб Азії в газі будуть забезпечуватися за рахунок імпорту, тому країнам АТР необхідний надійний постачальник.

"Азіатський ринок не поспішає відмовлятися від ціни на газ за довгостроковими контрактами, виходячи з нафтової індексації. Але є заклики відмовитися від цього на користь прив'язки до спотового ринку. Однак у найближчій перспективі неможливе створення ліквідного хаба в Азії, оскільки немає реальної можливості поставок газу з різних джерел і розподілу їх у різні місця швидко і оперативно", - зазначив Медведєв.

"У 2013 році були схвалені сім рішень по терміналах СПГ (скрапленого природного газу, - ред.), але обсягів СПГ США недостатньо для задоволення світового попиту через затягування проектів в Австралії та Азії. Ціни можуть підскочити", - наголосив заступник голови правління "Газпрому".

Він позначив плани з будівництва заводу СПГ на Далекому Сході. Так, перша лінія буде введена у 2018 році, друга - у 2020-му. Потужності складуть по 5 млн т для кожної лінії.

Нагадаємо, напередодні міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив про те, що Росія не буде майбутньою зимою припиняти поставки газу тим країнам Європи, які поставляють газ Україні.

Раніше Reuters повідомляв, що нові санкції США і Європейського союзу щодо Росії викличуть зупинку розробки арктичних і сланцевих нафтових родовищ у РФ та ускладнять компаніям фінансування інших проектів по всьому світу.