ua en ru

"Нафтогаз" у червні-липні закупить 3 млрд куб. м російського газу

НАК "Нафтогаз України" в червні 2013 р. закупив у Росії 1,5 млрд куб. м газу. Стільки ж буде закуплено в липні. Про це після засідання уряду повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, передає кореспондент РБК-Україна.

НАК "Нафтогаз України" в червні 2013 р. закупив у Росії 1,5 млрд куб. м газу. Стільки ж буде закуплено в липні. Про це після засідання уряду повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Закуплено (у червні) 1,5 млрд куб. м... 1,5 млрд куб. м плануємо в поточному місяці", - сказав Бакулін.

Нагадаємо, в Україні фактична ціна реалізації для природного газу за червень 2013 р. становила 407,87 дол. за тис. куб. м. Фактична ціна реалізації для газу природного являє собою середню митну вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України.

Читайте також: Газ для України у червні подорожчав до 407,8 дол. за тисячу кубометрів

Раніше повідомлялося, що Україна за 4 місяці 2013 р. купила у Росії 8,3 млрд куб. м газу на 3,5 млрд дол. В порівнянні з аналогічним періодом 2012 р. Україна купила на 21,8% менше газу.

Основним імпортером газу для України є Росія. У РФ в 2012 р. було закуплено 32,87 млрд куб. м на 14,003 млрд дол., тобто по 426 дол. за 1 тис. куб. м. Ціна на російський газ для України в І кварталі 2013 р. становила близько 432 дол./тис. куб. м. У держбюджеті-2013 ціна закладена на рівні 421 дол. за 1 тис. куб. м. Україна має намір придбати у "Газпрому" в цьому році лише 18 млрд кубометрів газу.

Україна також купує європейський газ. З 1 листопада 2012 р. "Укртрансгаз" почав здійснювати прийом газу з Німеччини через Польщу через ГВС Германовичі (Польща). З листопада 2012 р. по 1 квітня 2013 р. загальний обсяг надходження природного газу через ГВС Германовичі склав орієнтовно 171 млн куб. м. У квітні Україна збільшила реверсні поставки газу з боку Республіки Польща більш ніж в 4 рази, або на 78 млн куб. м, - до 102 млн. куб. м.

Читайте також: "Нафтогаз" планує до 2015 р. збільшити видобуток газу до 21 млрд куб. м на рік

З 1 березня 2012 р. "Укртрансгаз" забезпечив можливість прийому газу з Угорщини в Україну в обсязі до 3 млн куб. м на добу в зимовий період і до 1 млн куб. м на добу в літній період. Нещодавно почалися тестові постачання блакитного палива з Словаччини. Повідомлялося, що Україна в 2013 р. має намір імпортувати з Угорщини та Словаччини до 7 млрд куб. м газу.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії і її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Ведуться переговори про закупівлі газу Азербайджані, Туркменістані. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря. Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів.

Заплановані проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів, газу, нафти, вугілля. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.