ua en ru

ДТЕК реконструює шахтний копер на ШУ Добропільському за 60 млн грн

Шахтоплощадка "Добропільська" провела заміну верстата скіпового ствола. Новий верстат дозволить збільшити видобуток вугілля і одночасно підвищить безпеку роботи шахтарів - це перший етап масштабного проекту з реконструкції шахтного копра, на реалізацію якого ДТЕК планує направити близько 60 млн грн, повідомляє прес-служба ДТЕК.

Від безперебійності роботи копра (або скіпового ствола - це висока наземна споруда на шахті для підйому вугілля на поверхню) безпосередньо залежить ефективність і життєздатність будь-якого вугільного підприємства.

Копер на шахтоплощадці "Добропільська" був введений в експлуатацію 65 років тому, тому його зношеність досягла 70%. Це не тільки перешкоджало виконанню планів з видобутку вугілля, але і могло стати загрозою для безпеки працівників.

Реконструкція копра проходить у чотири етапи: заміна верстата копра; завантажувального пристрою; підйомної машини з модернізацією системи її управління; скіпів із збільшенням їх обсягу. На реалізацію першого етапу проекту - заміну верстата скіпового ствола ДТЕК інвестував 12 млн грн. У результаті пропускна здатність підйому збільшилася на 60 тис. т в рік. Після завершення проекту продуктивність копра буде збільшена на 57% - до 2,2 млн т в рік, що дозволить шахтоплощадці "Добропільська" істотно збільшити обсяг вуглевидобутку.

"Копер - символ шахти. Це найбільша споруда, за яким всі впізнають вугільні підприємства і яке безпосередньо піднімає на-гора видобуте шахтарями вугілля. Реалізація кожного етапу реконструкції копра буде підвищувати надійність і продуктивність його роботи. Заміна верстата - це тільки перша частина стратегічно значимого проекту, вкрай важливого для шахтоплощадки "Добропільська". Адже цей інвестиційний проект ДТЕК дозволить продовжити життя підприємства, зберегти робочі місця для 2,5 тисяч співробітників, що нам всім дасть впевненість у завтрашньому дні міста Добропілля", - повідомив директор шахтоуправління Добропільське Юрій Косий.

Розробку і реалізацію проекту з реконструкції виконує інститут "Донгіпрошахт", що спеціалізується на проектуванні шахт, спільно з одним з найстаріших галузевих наукових центрів "НІІГМ їм. М. М. Федорова".

У 2014 р. підприємством буде здійснено другий етап - реконструкція завантажувального пристрою. Повністю завершити реконструкцію копра планується в 2016 р.

ДТЕК - найбільша енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. У ДТЕК працює 140 тис. осіб.

Консолідована виручка ДТЕК у 2012 р. склала 82,5 млрд грн, чистий прибуток - 5,9 млрд грн.