ua en ru

ЄС погрожує "Газпрому" заборонити Південний потік в разі непокори європейським законам в енергосфері

Трубопровід "Газпрому" Південний потік не зможе працювати в Євросоюзі, якщо не підкориться європейським законам в енергетичній сфері, а узгодження може зайняти кілька років, повідомила Єврокомісія. Про це передає Reuters.

ЄС не дозволяє постачальникам енергоносіїв володіти трубопроводами, якими вони користуються для доставки споживачам. Незважаючи на це, "Газпром" у листопаді почав будувати ділянку Південного потоку в Сербії, а заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив на зустрічі в Брюсселі, що компанія вже знайшла покупців на весь передбачуваний обсяг газу в 63 млрд куб. м в рік.

"Можу сказати відкрито і відверто, що Південний потік не буде діяти на території Європейського союзу, якщо не буде відповідати законам ЄС", - заявив на тій же зустрічі чиновник енергетичного департаменту Єврокомісії Клаус-Дітер Борхардт.

"Можу лише підтвердити нашу готовність до конструктивної роботи. Це займе не місяці, на це буде потрібно, можливо, два роки", - сказав Борхардт, додавши, що закон не забороняє "Газпрому" будувати трубопровід.

Єврокомісія підозрює російського газового монополіста у зловживанні домінуючим становищем у Центральній і Східній Європі, і "Газпром" у найближчі дні піде на поступки Євросоюзу, щоб уникнути цих звинувачень, сказав в середу єврокомісар з конкуренції Хоакін Альмунія.

"Газпром" будує Південний потік, щоб постачати в Європу газ в обхід України і уникнути конфліктів з Києвом з приводу тарифів і цін на газ, через які Росія двічі припиняла поставки в Європу в розпал зими. "Газпром" повідомив у середу, що борг за газ Києва перевищив 2 млрд дол.