ua en ru

Глава "Роснафти" допустив можливість зниження ціни на нафту до 60 дол./барель до 2015 р

Глава "Роснафти" Ігор Сєчін допускає, що ціна на нафту може впасти до 60 дол. за барель до кінця першого півріччя 2015 р.

Глава "Роснафти" Ігор Сєчін допускає, що ціна на нафту може впасти до 60 дол. за барель до кінця першого півріччя 2015 р. Про це Сєчін заявив в інтерв'ю австрійському виданню Die Presse.

"Ми очікуємо, що можливе падіння ціни до 60 дол. і нижче, але тільки протягом першого півріччя або точніше до кінця першого півріччя. Я повинен сказати, що "Роснефть" є досить гнучкою і у неї є запас; ціна 60 дол. нас теж влаштовує. Звичайно ж, деякі дорогі проекти ми будемо змушені відкласти", - сказав Сєчін.

Коментуючи рішення компанії про зниження рівня видобутку нафти на 25 тис. барелів на добу, Сечін зазначив, що воно "не має відношення до якихось рішень ОПЕК". "Ми просто підвищуємо ефективність. Якщо ціна опуститься, в Росії не буде реалізовуватись низка проектів. Потенціал Росії щодо скорочення видобутку при низькій ціні на нафту становитиме близько 200 тис. - 300 тис. барелів на день", - додав глава компанії.

Говорячи про підсумки саміту ОПЕК, Сєчін заявив, що рішення картелю не знижувати рівень видобутку нафти свідчить про те, що "поки не відбувається нічого надзвичайного". "Треба визнати, що, на жаль, існуючі галузеві структури, такі як, Міжнародне енергетичне агентство або Секретаріат Енергетичної Хартії, не виконали своїх функцій", - сказав Сєчін.

У цьому зв'язку він запропонував створити міжнародний Рада ринку нафти.

"Я думаю, перспективу мають не картельні організації, а створення Ради ринку, в який повинні бути включені як виробники нафти, споживачі нафти, так і представники регуляторів. Ціна на нафту падає вже протягом п'яти місяців. Я думаю, що всі учасники ринку візьмуть до уваги фундаментальні і ситуативні чинники, які призвели до виникнення цієї ситуації", - пояснив Сєчін.

Нагадаємо, ОПЕК зберегла офіційний граничний рівень нафтовидобутку на рівні 30 млн бар. у добу, встановленому ще в 2011 р.