ua en ru

МЕА знизило прогноз попиту на нафту в світі через політичну ситуацію навколо України

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що в 2014 р. світовий попит на нафту виросте менш значно, ніж очікувалося, - на 1,3 млн бар./добу, що поступається попереднім прогнозом організації.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що в 2014 р. світовий попит на нафту виросте менш значно, ніж очікувалося, - на 1,3 млн бар./добу, що поступається попереднім прогнозом організації. Про це йдеться в щомісячній доповіді агентства.

Як відзначають аналітики МЕА, прогноз світового споживання нафти був дещо знижений з урахуванням коригувань на перспективи російського попиту. Згідно з прогнозами МЕА, попит на нафту в Росії знизиться на 55 млн бар./добу до 3,5 млн бар./добу, що викликане ослабленням перспектив економіки країни внаслідок анексії Криму. Абсолютна оцінка попиту тим часом залишається практично незмінною за рахунок попиту в азіатських країнах.

Світові поставки скоротилися в березні на 1,2 млн бар./добу - до 91,75 млн бар./добу, чому сприяло зниження виробництва країнами ОПЕК, почасти скомпенсированное виробництвом країн поза ОПЕК. Поставки країн ОПЕК в березні знизилися на 890 тыс.барр./добу - до 29,62 млн бар./добу на тлі зниження видобутку в Іраку, Саудівської Аравії та Лівії.

Напередодні, 10 квітня, аналогічний доповідь щодо перспектив світового нафтового ринку був опублікований ОПЕК. Згідно зі звітом, попит на нафту в 2014р. зросте на 1,14 млн бар./добу - до 91,2 млн бар./добу.

Прогнозований показник зростання виробництва нафти країнами, що не входять в ОПЕК, в 2014 р. був переглянутий у бік підвищення - до 1,37 млн бар./добу. Таким чином, їхній щоденний видобуток може скласти близько 55,6 млн бар./добу. Дана тенденція, на думку ОПЕК, буде забезпечуватися за рахунок США, Канади і Бразилії, в той час як Норвегія, Великобританія і Мексика можуть скоротити виробництво. Виробництво нафти країнами ОПЕК очікується на рівні 5,95 млн бар./добу. У 2013 р. цей показник склав 5,8 млн бар./добу. У березні 2014 р. показник скоротився на 626 тис. бар./добу - до 29,61 млн бар./добу. Таким чином, згідно ОПЕК, світова видобуток нафти в порівнянні з лютим в березні скоротилася на 712 тис. бар./добу - до 90,63 тис. бар./добу.