ua en ru

Нафта WTI торгується вище позначки 97 дол./бар., інтерес до покупок нафти Brent ослаб

Нафта WTI (Light Sweet) торгується вище позначки 97 дол./бар., залишаючись з початку дня в позитивній ціновій зоні. Тим часом котирування нафти Brent знижуються. Інтерес до покупок нафти Brent ослаб, після того, як сьогодні вранці її котирування вперше майже за три місяці перевищили позначку 1123 дол./бар.

Станом на 13:45 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 97,35 (+1,31) при діапазоні котирувань 96,75-97,53;

- IPE Brent Crude (січень) - 112,10 (-0,52) при діапазоні котирувань 111,98-113,02;

Нафта WTI дорожчає на очікуваннях першого за 11 тижнів скорочення в США комерційних запасів сирої нафти. Офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні будуть опубліковані сьогодні в 17:30 за київським часом.

При цьому очікуване скорочення нафтових запасів, можливо, буде більш істотним, ніж прогнозували напередодні галузеві фахівці.
Так, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 29 листопада, зменшилися на 12 млн бар., у той час як галузеві фахівці прогнозували скорочення в межах 1,2-1,3 млн бар.

До виходу в США даних по запасах нафти і нафтопродуктів в країні, можливо, стануть відомі результати наради міністрів нафти ОПЕК у Відні з питання постачань "чорного золота" на світовий ринок. Вже кілька років картельная квота видобутку нафти залишається на рівні 30 млн бар./день, як вважає міністр нафти Венесуели, буде збережена на існуючому рівні. Однак, на думку експертів нафтового ринку, на цей раз квота нафтовидобутку ОПЕК, можливо, буде переглянута з урахуванням зростання виробництва нафти в США, а також з урахуванням очікуваного відновлення експорту нафти Іраном.

За попередні два дні (3 і 2 грудня) офіційна ціна нафти Brent виросла на 2,93 дол., а нафта WTI подорожчала на 3,32 дол./бар. Поштовхом для зростання цін на нафтові ф'ючерси стали опубліковані на початку поточного тижня сильні дані з ділової активності в промисловості США, Китаю і країн ЄС, забезпечили очікування підвищення глобального попиту на енергоносії.

За підсумками торгів 4 грудня офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) досягла максимального більш ніж за місяць значення - 96,04 дол./бар., а сьогодні продовжила зростання вище за відмітку 97 дол./бар. Тим часом офіційна ціна нафти Brent напередодні досягла максимального значення майже за три місяці - 112,62 дол./бар., забезпечивши привабливі умови для спекулятивних продажів і фіксації прибутку.