ua en ru

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet оновили цінові максимуми попереднього дня

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet сьогодні продовжують рости третій день поспіль і вже оновили максимуми попереднього торгового дня. Так, котирування нафти Brent сьогодні вперше майже за три місяці перевищили позначку 113 дол./бар., а котирування нафти WTI (Light Sweet) вперше більш ніж за місяць піднялися вище за відмітку 97 дол./бар.

Станом на 08:30 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (січень) - 112,87 (+0,25) при діапазоні котирувань 112,78-113,02;

- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 97,23 (+1,19) при діапазоні котирувань 96,75-97,39.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає, що викликано очікуваннями скорочення в США запасів сирої нафти. Офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні будуть опубліковані сьогодні в 17:30 за київським часом. При цьому скорочення нафтових запасів, можливо, буде більш істотним, ніж прогнозували напередодні галузеві фахівці.

Так, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які вийшли вчора в 22:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 29 листопада, зменшилися на 12 млн бар., тоді як галузеві фахівці прогнозували скорочення в межах 1,2-1,3 млн бар.

Комерційні запаси сирої нафти в США ростуть вже 10 тижнів поспіль. За офіційною інформацією Міністерства енергетики США, комерційні запаси сирої нафти в країні за період 13 вересня - 22 листопада зросли на 35,8 млн бар. і досягли максимуму за п'ять з половиною місяців - 391,4 млн бар. Таким чином, очікуване за підсумками звітного тижня, що завершився 29 листопада, скорочення в США запасів сирої нафти може стати першим за 11 тижнів.

Сьогодні у Відні відбудеться планова нарада міністрів нафти ОПЕК з питання постачань "чорного золота" на світовий ринок. Вже кілька років картельная квота видобутку нафти залишається на рівні 30 млн бар./день. Проте можливо, що на цього разу квота нафтовидобутку ОПЕК буде знижена з урахуванням зростання виробництва нафти в США, а також з урахуванням очікуваного відновлення експорту нафти Іраном, вважають експерти.

Зростанню нафтових котирувань, як вважають деякі експерти, також сприяють протестні акції в Україні, які можуть призвести до порушення транзиту енергоносіїв з Росії в Європу.

За попередні два дні (3 і 2 грудня) офіційна ціна нафти Brent виросла на 2,93 дол., а нафта WTI подорожчала на 3,32 дол./бар. Поштовхом для зростання цін на нафтові ф'ючерси стали опубліковані на початку поточного тижня сильні дані з ділової активності в промисловості США, Китаю і країн ЄС, забезпечили очікування підвищення глобального попиту на енергоносії.

За підсумками торгів 4 грудня офіційна ціна нафти Brent досягла максимального значення з 12 вересня поточного року - 112,62 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) досягла максимуму з 31 жовтня - 96,04 дол./бар.