ua en ru

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet сьогодні торгуються в позитивній ціновій зоні

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet сьогодні торгуються в позитивній ціновій зоні. Станом на 11:00 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (січень) - 111,67 (+0,22) при діапазоні котирувань 111,38-111,72;

- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 94,18 (+0,36) при діапазоні котирувань 93,86-94,25.

Нафта на біржах сьогодні продовжує дорожчати на очікуваннях підвищення глобального попиту на енергоносії з настанням зими у Північній півкулі. Так, з початком грудня в США збільшилося споживання природного газу та котельного палива. Разом з тим американські НПЗ до грудня повністю завершили регламентні роботи з сезонної переналадки обладнання і тепер зможуть переробляти більше нафти.

Зростанню нафтових котирувань сьогодні також сприяє призначена на 4 грудня планова нарада у Відні міністрів нафти країн ОПЕК. Вже кілька років картельна квота видобутку нафти залишається на рівні 30 млн бар./день. Однак, можливо, що на цей раз квота нафтовидобутку ОПЕК буде знижена з урахуванням зростання виробництва нафти в США, а також з урахуванням очікуваного відновлення експорту нафти Іраном, вважають експерти нафтового ринку.

Напередодні нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні помітно подорожчала, чому сприяли сильні дані з ділової активності в промисловості Китаю, країн ЄС і США. За підсумками торгів 2 грудня 2013 р. офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) зросла на 1,2% і досягла максимального значення за тиждень - 93,82 дол./бар., а офіційна ціна нафти Brent виросла на 1,7% і досягла максимального значення майже за два місяці - 111,45 дол./бар.