ua en ru

ОПЕК спрогнозувала нафту вище 70 дол. до кінця 2015 р

ОПЕК спрогнозувала нафту вище 70 дол. до кінця 2015 р

Представники ОПЕК вважають, що нафтові ціни до кінця наступного року повернуться на рівень 70-80 дол./барель, передає Reuters з посиланням на свої джерела.

"В цілому є думка, що ціни не впадуть, протягом декількох місяців ціни можуть доходити до 60 дол. або бути трохи нижче, а потім повернутися на прийнятний рівень, який становить 80 дол./бар., але, ймовірно, це станеться місяців через вісім з початку року", - сказав Reuters джерело, що представляє одну з нафтовидобувних країн Перської затоки.

Ще одне джерело агентства з країни Перської затоки, що входить в ОПЕК, сказав: "Нам потрібно почекати і подивитися. Ми не очікуємо 100 дол. у наступному році, якщо тільки не відбудеться раптове порушення постачань. Але середня ціна в 70-80 дол. на наступний рік - це так".

Джерела вважають, що ціни повинні знайти рівновагу до кінця 2015 року, навіть без скорочення видобутку членами ОПЕК. Це буде викликано зниженням видобутку нафти у виробників з високими витратами та пожвавленням попиту на тлі низьких цін.

Деякі джерела агентства в ОПЕК вважають, що ціни в 100 дол./бар. надто сприятливі для збільшення видобутку малоефективними виробниками, що не входять в картель, а тому однаково небажані, хоч і малоймовірні.

Агентство зазначає, що наведені оцінки вперше показують, як великі виробники розцінюють поведінку нафтового ринку в наступному році, після того як нафта подешевшала майже в два рази з червня 2014 року.

Нагадаємо, ціни на нафту Brent підвищилися до 60,45 дол./барель, WTI - до 55,93 дол./барель.

WTI