ua en ru

Втрати ОПЕК від падіння цін на нафту складуть 316 млрд дол., - ЗМІ

Втрати ОПЕК від падіння цін на нафту складуть 316 млрд дол., - ЗМІ Джерело фото:twitter.com/ИА REGNUM
Якщо ціни на нафту в наступному році збережуться на рівні в районі 70 дол. за бар., експортна виручка країн ОПЕК скоротиться на 316 млрд дол. порівняно з доходами при середній трирічної ціною в 105 дол.

Якщо ціни на нафту в наступному році збережуться на рівні в районі 70 дол. за бар., експортна виручка країн ОПЕК скоротиться на 316 млрд дол. порівняно з доходами при середній трирічної ціною в 105 дол. Про це повідомляє видання The Financial Times з посиланням на даний BNP Paribas.

У 2012 р. на піку нафтових цін вкладення ОПЕК в американські держоблігації та корпоративні цінні папери досягали 500 млрд дол., зазначає директор африканського і близькосхідного напрямів Інституту міжнародних фінансів Джордж Абед. На його думку, в 2015 р. при середніх нафтових цінах 78 дол. за бар. цей показник не перевищить 100 млрд дол.

Одним з ключових факторів зниження доларових доходів від продажу вуглеводнів стало зростання видобутку нафти в США. Тому США імпортують менше нафти, ніж зазвичай, що означає менший приплив доларів за кордон, пише FT. На думку аналітиків, це може вантажити дефіцитом доларової ліквідності.

Алан Раскін з Deutsche Bank вважає, що вплив нафтодоларів на американські ринки не настільки велике, оскільки в останні роки країни ОПЕК менше вкладали в економіку США. Він зазначає, що якщо виробники нафти будуть змушені продавати свої активи, що поповнити бюджети, то це може викликати пожвавлення.

З середини червня вартість Brent впала на 40%. Серед причин для цього FT називає збільшення видобутку сланцевої нафти в США і зниження попиту на нафту в Китаї. Після відмови ОПЕК скоротити рівень нафтовидобутку ціни впали ще більше.

Інвестор П'єр Андюран вважає, що барель може в наступному році впасти до 60 дол. Найбільший експортер ОПЕК Саудівська Аравія також вважає, що ціни на нафту стабілізуються в районі 60 дол. В Ер-Ріяді та інших країнах Перської затоки готові до таких цінами, проте вважають, що на такому низькому рівні вони довго не протриматися.

Нагадаємо, сьогодні ціна нафтової корзини ОПЕК опустилася до позначки 67,31 дол. за барель.