ua en ru

Митниці не знадобляться додаткові кошти на аналіз якості імпортного палива, - експерт

Митні органи фінансуються державою в достатньому обсязі - виділюваних коштів достатньо буде для проведення контролю якості палива на кордоні. Таку думку висловив експерт з енергетики Валентин Землянський.

"Це необхідно для перевірки відповідності товару, що надаються сертифікатам якості і визначення ставки митного збору", - уточнив фахівець.

При цьому за словами Землянського, для контролю якості палива на українських АЗС досить буде близько 60 млн грн, які цільовим призначенням повинні бути передбачені в бюджеті для Держспоживінспекції. Правда, за оцінками співголови Фонду енергетичних стратегій, відповідна сума повинна бути більше - 100-150 млн грн на рік.

"Що стосується Міндоходов, то фінансування перевірок якості нафтопродуктів дійсно може здійснюватися за рахунок поточного бюджетного фінансування міністерства. Митні органи мають у своєму розпорядженні необхідні лабораторії для проведення перевірок на кордонах", - доповнив експерт.

У свою чергу директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін вважає за доцільне розглянути можливість законодавчого перенаправлення коштів, що надходять від штрафних санкцій у сфері контролю якості палива, на інфраструктурну систему такого контролю та її технічне оснащення.