ua en ru

Ціна нафти Brent в 2015 році може досягти 58,3 дол./барель, - опитування Reuters

Ціна нафти Brent в 2015 році може досягти 58,3 дол./барель, - опитування Reuters

Щомісячний опитування Reuters показало, що очікування гравців ринку зараз гірше, ніж в кризовому 2009 році. Середній прогноз знижений до 58,3 дол./бар. марки Brent, передає РБК.

Тенденція зниження нафтових цін збережеться ще мінімум півроку, і тільки з кінця літа можна буде говорити про початок їх відновлення - до такого висновку прийшло агентство Reuters після обробки прогнозів 33 аналітиків ринку. Порівняно з грудневим звітом середній прогноз по марці Brent впала на 21% - з 74 дол. до 58,3 дол. за барель. Це стало найбільшим "урізанням" прогнозів Reuters з кризового 2009 року.

Сам же рівень середньорічної ціни стане мінімальним з 2005 року, "навіть якщо вартість нафти почне стабільно зростати вже в червні". За WTI прогноз на 2015 рік - 54,2 дол./бар.

Загальним настроєм залишається те, що цей рік "буде складатися з двох різних половин". На думку аналітика ANZ Марка Первана, розпродаж нафтових ф'ючерсів буде активно йти ще два місяці, що скоротить вартість бареля Brent до 42 дол.: "Потім деякий час на ринках буде домінувати обережність, і лише з 3-го кварталу можна очікувати зростання цін".

Більшість експертів пов'язують зниження цін з позицією країн ОПЕК, які не мають наміру скорочувати видобуток нафти навіть в умовах її стрімкого здешевлення. Більш того, ОПЕК може зберігати рівень виробництва до тих пір, поки на зниження видобутку не підуть інші гравці. "Ситуація з цінами негативно впливає на прибутковість видобутку сланцевої нафти в США, - впевнена експерт італійської групи Intesa Sanpaolo Даніела Корсили. - Число бурових вишок скорочується, до кінця року "нетрадиційна видобуток" почне скорочуватися".

Схожі речі на цьому тижні стверджували і фахівці Barclays: уповільнення зростання ВВП багатьох провідних країн зумовило падіння попиту на нафту, а бажання країн ОПЕК зберегти свою частку на ринку зумовило зростання її виробництва. За власними дослідженнями банку, з другого півріччя зростання споживання почне прискорюватися, а зростання видобутку - гальмувати (в першу чергу, за рахунок виробників не з ОПЕК).

Дисбаланс попиту та пропозиції буде поступово скорочуватися, і ціна на нафту буде зростати. Поки що прогноз Barclays за баррелю марки Brent самий "суворий" з вибірки Reuters - 44 дол. у 2015 році і 60 дол. у 2016 році.

Пік нафтової кризи весни і початок відновлення ринку з кінця літа прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА): його експерти вважають, що нинішнє падіння пов'язане з різким дисбалансом попиту і пропозиції, який до 3-го кварталу зменшиться приблизно до 0,1 млн бар./день - у десять разів менше, ніж очікує Barclays.

Нагадаємо, сьогодні нафта марки Brent торгується в районі позначки 49 дол. за барель.