ua en ru

Ціна нафти WTI досягла майже 2-тижневого максимуму, а нафта Brent піднялася до максимуму за 6 торгових днів

Нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку за підсумками торгів 29 вересня 2014 р. подорожчала.

Нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку за підсумками торгів 29 вересня 2014 р. подорожчала. Напередодні офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) досягла майже двотижневого максимуму, а нафта Brent піднялася до найвищої цінової позначки за шість торгових днів.

Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції 29 вересня склали:

- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (листопад) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні підвищилася на $0,20 (+0,2%) і встановилася на позначці 97,20 дол. за бар. (найвищий показник з 19 вересня) при діапазоні котирувань 96,27-97,34 дол. за бар.;

- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (листопад) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку виросла на 1,03 дол. (+1,1%) і встановилася на позначці $94,57 за бар. (найвищий показник з 16 вересня) при діапазоні котирувань 92,74-94,64 дол. за бар.

Нафта на біржах напередодні подорожчала через продовження спекулятивних покупок нафтових ф'ючерсів, які почалися після 24 вересня. В той день котирування нафти Brent впали до цінової позначки 95,60 дол. за бар. (мінімум з 2 липня 2012 р.), а котирування нафти BRENT сповзли до цінової позначки 91,12 дол. за бар. (мінімум з 25 квітня 2013 р.), що забезпечило умови для технічного відскоку вгору і зупинило активні продажі істотно подешевшали нафтових контрактів.

Разом з тим зростання цін на нафту, як вважають аналітики, сприяли свіжі дані про поліпшення справ в економіці США, які сформували очікування підвищення попиту на енергоносії. Так, за підсумками серпня персональні витрати громадян США виросли на 0,5% після того, як у липні цей показник знизився на 0,1%. При цьому особисті доходи американців у серпні збільшилися на 0,3% проти 0,2% місяцем раніше.

Нафта WTI напередодні подорожчала більш істотно, ніж нафта Brent, що технічно було обумовлене істотним підвищенням цін на природний газ в США. Так, за підсумками торгів 29 вересня офіційна ціна ф'ючерсу на природний газ на NYMEX виросла більш ніж на 3%, що технічно підтримало зростання нафтових котирувань.

Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) напередодні знизився майже на 0,06% і просів до позначки 85,591 пункту після того, як за підсумками дня 26 вересня 2014 р. цей індикатор глобального попиту на валюту США досяг максимального значення з середини червня 2010 р. - 85,591 пункту. Напередодні ICE dollar index spot не зміг взяти позначку 85,8 пункту з-за деякого ослаблення попиту на американський долар, що додатково полегшило покупки нафтових ф'ючерсів.