ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet трохи відіграли своє падіння на початку торгового дня

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet залишаються в негативній зоні, проте до теперішнього часу трохи відіграли своє падіння на початку торгового дня.

Станом на 14:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (січень) - 109,27 (-1,78) при діапазоні котирувань 108,05-109,50;

- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 93,61 (-1,23) при діапазоні котирувань 93,29-94,19.

Інтерес до продажів трохи ослаб через технічні покупки нафтових ф'ючерсів, ціни на які на самому початку торгів помітно знизилися і в результаті відскочили від своїх мінімальних значень на сьогоднішній день.

Нафта на біржах сьогодні дешевшає на очікуваннях збільшення поставок "чорного золота" Іраном після успішного завершення в Женеві переговорів щодо його ядерної програми, що тривали з 21 по 24 листопада. Напередодні міжнародне співтовариство визнало право Ірану на мирний атом. Однак тепер ядерна програма Тегерана буде поставлена під суворий контроль МАГАТЕ.

У свою чергу Іран пообіцяв знищити запаси урану, збагаченого до 20%, і надалі обмежитися збагаченням урану до 5%. В обмін на це міжнародне співтовариство зобов'язався полегшити введені раніше економічні санкції проти Ірану, які передбачають зокрема відмову країн ЄС від закупівель іранської нафти.

Нафта Brent подешевшала з початку дня більш істотно, ніж нафта WTI (Light Sweet), оскільки в її ціною сформувалася більш висока спекулятивна складова від ембарго на експорт іранської нафти. Так, тільки за підсумками минулого торгового тижня 18-22 листопада офіційна ціна нафти WTI підвищилася на 1,00 дол. (+1,0%), тоді як барель нафти Brent подорожчав на 2,55 дол. (+2,4%).

За підсумками торгів 22 листопада 2013 р., коли переговори в Женеві були ще далекі від завершення, і їх успіх викликав деякі сумніви, офіційна ціна нафти Brent зросла майже на 1% і досягла максимального значення за шість тижнів - 111,05 дол./бар. Тим часом офіційна ціна нафти WTI за підсумками торгів 22 листопада знизилася на 0,6% і склала 94,84 дол./бар. після того, як торговим днем раніше вона досягла максимуму за три тижні - 95,44 дол./бар.