ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet з початку дня в негативній зоні

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet з початку дня в негативній зоні. Станом на 14:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (січень) - 107,90 (-0,60) при діапазоні котирувань 107,68-108,72;

- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 93,51 (-0,33) при діапазоні котирувань 93,33-93,84.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами багато в чому обумовлена побоюваннями ослаблення глобального попиту на енергоносії. Тиск на нафтові котирування сьогодні продовжують чинити опубліковані в кінці минулого тижня більш низькі, ніж очікувалося, дані по ВВП єврозони, а також слабкі дані про промислове виробництво в США.

Так, за підсумками жовтня промислове виробництво в США знизилося на 0,1%. Негативна динаміка даного показника була відзначена перший раз з липня поточного року. Разом з тим зростання ВВП країн єврозони в III кварталі 2013 р. дещо уповільнилося. Так, за попередніми підсумками, за III квартал економічне зростання в країнах єврозони становило 0,1% проти 0,3% за попередній квартал. У тому числі в Німеччині економіка зросла на 0,3% проти 0,7% за попередній квартал, а у Франції ВВП знизився на 0,1% після того, як за підсумками II кварталу французька економіка зросла на 0,5%.

Нафта Brent подешевшала з початку торгів більш помітно, ніж нафта WTI. Негативна динаміка котирувань нафти Brent сьогодні додатково обумовлена її технічними продажами. Так, за минулий торговельний тиждень (11-15 листопада) офіційна ціна нафти Brent виросла на 3,2% і досягла максимального значення більш ніж за два тижні - 108,50 дол./бар., забезпечивши премію для закриття довгих позицій.

Нафта WTI (Light Sweet) весь минулий тиждень залишалася нижче цінової позначки 94 дол./бар. В тому числі на звітну дату 11 листопада офіційна ціна нафти WTI просіла до мінімуму майже за шість з половиною місяців - до 93,04 дол./бар., проте технічно привабливі умови для покупок так і не сформувалися. За минулий торговельний тиждень офіційна ціна нафти WTI знизилася на 0,8%, в результаті чого цінова різниця між нафтовими еталонами Brent і WTI збільшилася до 14,66 дол. проти 10,52 дол. тижнем раніше.

Нафті Brent періодично надають підтримку побоювання скорочення постачань вуглеводнів з Північної Африки і з Близького Сходу. Тим часом нафта WTI дешевшає вже шість тижнів поспіль, що викликано зростанням нафтових запасів у США. За офіційною інформацією Міністерства енергетики США, за період 13 вересня - 8 листопада комерційні запаси сирої нафти в країні збільшилися на 32,4 млн бар. і досягли максимуму майже за п'ять місяців - 388,1 млн бар.

Зростання нафтових запасів у США обумовлений збільшенням поставками "чорного золота" на американський внутрішній ринок, в першу чергу за рахунок збільшення власного нафтовидобутку, яка вже практично досягла рівня 9 млн бар./день. Експерти світового ринку нафти прогнозують, що в найближчі 2-3 роки США можуть стати провідним виробником нафти в світі, обігнавши при цьому Саудівську Аравію і Росію. Експерти не виключають, що до 2015 р. середньодобовий обсяг видобутку нафти в США перевищить 11 млн бар./день.