ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet з початку дня істотно не змінилися

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet з початку дня істотно не змінилися. Станом на 10:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (грудень) - 107,51 (+0,39) при діапазоні котирувань 107,15-107,67;

- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 93,83 (-0,05) при діапазоні котирувань 93,48-94,03.

Позитивна динаміка котирувань Brent викликана продовженням її спекулятивних покупок, зумовлених ослабленням позицій американського долара на валютному ринку FOREX. Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) напередодні знизився на 0,3% і вперше за чотири торгові дні просіла нижче позначки 81 пункту, забезпечивши привабливі умови для покупок товарних активів, що котируються у валюті США. Сьогодні вранці даний індикатор просів нижче за позначку 80,8 пункту, але потім піднявся до 81,0 пункту.

Тим часом на котирування WTI (Light Sweet) сьогодні продовжують тиснути очікування збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Сьогодні в 17:30 за київським часом буде опублікований щотижневий звіт Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. Тим часом, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які вийшли вчора в 22:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 8 листопада, збільшилися на 1,8 млн бар., запаси бензинів знизилися на 1,7 млн бар., а запаси важких дистилятів зросли на 600 тис. бар.

Оцінка API щодо збільшення нафтових запасів практично збіглася з прогнозом галузевих фахівців. Проте дані з нафтопродуктом дещо розійшлися. Так, напередодні галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня комерційні запаси сирої нафти в США збільшилися ще на 1,7-1,9 млн бар., запаси бензинів знизилися за звітний тиждень на 1,1-1,3 млн бар. і запаси важких дистилятів зменшилися приблизно на стільки ж.

За офіційною інформацією Міністерства енергетики США, комерційні запаси сирої нафти в країні ростуть сім тижнів поспіль. За період 13 вересня - 1 листопада нафтові запаси в країні зросли на 29,8 млн бар. і досягли максимуму за чотири з половиною місяці - 385,4 млн бар.

За підсумками торгів 13 листопада 2013 р. нафта на біржах подорожчала. Напередодні офіційна ціна нафти Brent вперше в поточному місяці встановилася вище позначки 107 дол./бар., підвищившись на 1,3%. Водночас офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) напередодні істотно не змінилася і залишилася другий день поспіль нижче за позначку 94 дол./бар., відскочивши від свого п'ятимісячного мінімуму на 0,9%.