ua en ru

ТВЕЛ перерахував заводу з виробництва ядерного палива в Україні 42 млн дол

Паливна компанія ТВЕЛ (входить у ДК "Росатом") 12 листопада 2013 р. перерахувала на рахунок спільного підприємства - приватного акціонерного товариства "Завод з виробництва ядерного палива в Україні" - 42 млн. дол. Про це повідомляє прес-служба компанії.

ТВЕЛ для своєчасної реалізації проекту та виконання першочергових заходів у повному обсязі скористався своїм переважним правом на внесення грошових коштів. Кошти вже надійшли на розрахунковий рахунок СП. Додаткова емісія акцій повинна бути завершена до кінця поточного року. Для визнання емісії такою, що відбулася український акціонер СП - держконцерн "Ядерне паливо" - повинен внести аналогічну суму в СП до 31 грудня 2013 р.

За рахунок нової емісії акцій СП будуть фінансуватися основні будівельні роботи на майданчику, які повинні стартувати в другому кварталі 2014 р. Крім того, будуть оплачені рахунки за нестандартизоване обладнання, забезпечено повноцінне ліцензування проекту. Частина коштів буде виділена на розробку робочої документації та реалізацію соціально-значущих проектів в Кіровоградській області.

На засіданні оперативного штабу по проекту, яке відбулося в Києві 8 листопада, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький поінформував про додаткові заходи міністерства для вирішення фінансового питання. Директор департаменту ВАТ ТВЕЛ Олег Григор'єв висловив упевненість, що український акціонер зможе врегулювати всі питання для забезпечення своєї частки грошових коштів у встановлені терміни.

Генеральний представник ДК "Росатом" в Східній Європі, віце-президент ЗАТ "Русатом Оверсіз" Олександр Мертен зазначив чіткість і злагодженість дій російської та української сторін у реалізації проекту.

"Актуальність заводу для України підтверджується увагою до цим проектом на найвищому рівні. У свою чергу, російська сторона, як другий акціонер підприємства, не тільки дотримується терміни, але і з випередженням виконує взяті на себе зобов'язання", - підкреслив Олександр Мертен.

Нагадаємо, раніше Едуард Ставицький заявив, що будівництво заводу з виробництва ядерного палива на території України, стане основним інструментом диверсифікації поставок палива для АЕС України.

Завод буде введений в експлуатацію в 2015 р. і, починаючи з 2016 р., буде забезпечувати своєю продукцією всі потреби українських АЕС в ядерному паливі, а надлишок продукції за окремими домовленостями з російським акціонером буде спрямовувати на експорт.

Засновниками СП є ВАТ ТВЕЛ і держконцерн "Ядерне паливо", українська сторона є мажоритарієм, володіючи 50% плюс 1 акція статутного капіталу. Рішенням Ради національної безпеки і оборони, введеним у дію указом президента України в грудні 2009 р., Мінпаливенерго було доручено провести конкурс з відбору технології і партнера для будівництва заводу з виробництва ядерного палива. 2 вересня 2011 р. російська паливна компанія ТВЕЛ була обрана переможцем тендеру стала партнером по будівництву в Україні заводу з виробництва ядерного палива.