ua en ru

Україна з жовтня зрівняє тарифи на тепло з альтернативного палива з тарифами на тепло з газу

Кабінет міністрів України рекомендував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з 1 жовтня 2014 р. прирівняти тарифи на тепло, вироблене з альтернативного палива, до тарифів на тепло, вироблене з природнього газу.

Кабінет міністрів України рекомендував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з 1 жовтня 2014 р. прирівняти тарифи на тепло, вироблене з альтернативного палива, до тарифів на тепло, вироблене з природнього газу. Про це йдеться у постанові уряду № 453 від 10 вересня 2014 р.

Як повідомила РБК-Україна начальник управління економіки системи життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія Хоцянівська, норми цієї постанови не змінюють тарифи, а лише зрівнюють їх.

"Припустимо, в опалювальний період 2013/2014 р. були встановлені певні тариф на тепло для бюджетних організацій з урахуванням газової складової (900-1600 грн за 1 Гкал у залежності від обсягу). Якщо виробляти тепло на пеллетах, на дровах або на інших джерелах, крім газу, тариф залишається таким же, який розрахований на цей опалювальний сезон з газової складової", - пояснила вона.

"Вигода в тому, що виробник тепла шукає собі більш дешеві джерела, встановлює обладнання, яке здатне виробляти теплову енергію не з газу, і таким чином працює", - повідомила Хоцянівська.

Вона нагадала, що згідно з чинним законодавством, НКРЕ в кожному окремому випадку встановлювала тариф для виробника теплової енергії з альтернативних джерел енергії.

"Виробник робив розрахунок, підтверджував обсяг своїх витрат... Це був цілий комплекс паперової тяганини. Зараз такого немає. Йому не потрібно отримувати дозвільні документи, доводити економічну обґрунтованість тарифів і своїх витрат, а він вже заздалегідь знає, який обсяг оплати отримає за вироблену теплову енергію не на газі", - підкреслила Хоцянівська.

Раніше віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман повідомив, що уряд буде стимулювати заміщення газу, а бюджетні установи, які перейдуть на альтернативне паливо, отримають таку ж ціну гігакалорії. "Це означає, що бюджетним установам виробляти тепло на альтернативному паливі стає вигідно", - сказав Гройсман.

Так, згідно з постановою уряду № 453, Кабінет міністрів рекомендував НКРЕКП прирівняти тарифи на виробництво теплової енергії, що виробляється з імпортованого природного газу, до тарифу на виробництво теплової енергії, що виробляється суб'єктами господарювання з використанням інших видів палива та енергії.

"НКРЕКП та органам місцевого самоврядування встановлювати тариф на виробництво теплової енергії для бюджетних установ та організацій на теплогенеруючих установках (крім теплоелектроцентралей, теплоелектростанцій і атомних електростанцій) з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) на рівні діючого тарифу на виробництво теплової енергії для бюджетних установ та організацій з використанням природного газу та здійснювати його перегляд у разі зміни граничного рівня ціни на природний газ, що використовується для виробництва теплової енергії для бюджетних установ та організацій", - йдеться у документі.

Також уряд гарантував при зміні ціни імпортованого природного газу повернення інвестицій приватному інвестору через перегляд тарифів на виробництво теплової енергії, що виробляється з інших видів палива.

"Рекомендувати НКРЕКП визначити середньозважений тариф на виробництво теплової енергії для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, на теплогенеруючих установках (крім теплоелектроцентралей, теплоелектростанцій і атомних електростанцій) з використанням природного газу, обчислений як співвідношення загальної суми доходів теплопостачальних та теплогенеруючих підприємств від провадження операційної діяльності з виробництва теплової енергії для бюджетних установ та організацій до загального обсягу відпуску теплової енергії для бюджетних установ та організацій в Автономній Республіці Крим, області, мм. Києві та Севастополі (грн/Гкал), та здійснювати його перегляд у разі зміни граничного рівня ціни на природний газ, що використовується для виробництва теплової енергії для бюджетних установ та організацій", - йдеться у постанові.

Також Кабмін доручив органам місцевого самоврядування сприяти реалізації інвестиційних проектів з виробництва теплової енергії з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), в тому числі з відновлюваних джерел енергії.

Ця постанова набирає чинності з 1 жовтня 2014 р. та діє до 1 жовтня 2019 р.

Нагадаємо, раніше Гройсман заявив, що визначає, що Україна буде заміщувати газ мазутом.