ua en ru

Українські НПЗ в 2013 р. зменшили переробку нафти на 19% - до 3,5 млн тонн

Українські нафтопереробні заводи (НПЗ) в 2013 р. переробили 3,5 млн тонн нафти, що на 19% менше, ніж у 2012 р. Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на дані "Укрнафтохімпереробки".

Переробка нафти в країні знижується вже кілька років поспіль. Так, в 2012 р. НПЗ скоротили обсяг первинної переробки нафти до 4,3 млн тонн, що на 50,8% менше показника 2011 р.

За словами голови правління ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) Павла Овчаренка, більшість українських НПЗ припинили переробку нафти із-за негативної рентабельності, Це було пов'язано з тим, що мито на експорт нафти з країн Митного союзу в 1,5 рази вище, ніж мито на експорт готових нафтопродуктів. Маючи податкове перевагу, російські та білоруські НПЗ витіснили з українського ринку продукцію місцевих виробників. Це призвело до зростання цін на ринку.

Так, за даними Міненерговугілля, в 2004-2005 рр. зростання цін на ринку нафтопродуктів склав 1,6%. Частка продукції НПЗ тоді сягала не менше 87%. Після скасування мит на імпорт нафтопродуктів частка НПЗ неухильно знижувалася. Одночасно із зростанням частки імпортерів на ринку зростали і ціни на нафтопродукти, які підвищилися з січня 2012 року на 9,5%.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Пашинський вважає, що для нарощування переробки українськими НПЗ, держава повинна або ввести мита на імпорт нафтопродуктів, або ввести податкові пільги. Кабмін розглядав можливість введення антидемпінгових мит проти імпортованих у країну нафтопродуктів.

Раніше, виступаючи на засіданні комітету ВР з ПЕК, координатор координаційного центру з упровадження економічних реформ при Президентові Роман Опимах заявив, що нафтопереробку слід внести в перелік пріоритетних галузей української економіки. Тоді, згідно з нормами закону "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки", НПЗ отримають пільгове оподаткування прибутку 0% до 2017 р., 8% - до 2022 р., а також звільнення від ввізного мита та інші пільги.

Якщо держава обмежить імпорт нафтопродуктів, ввівши загороджувальні мита або пільги для переробників, то українські НПЗ можуть знову наростити обсяги переробки. Так, віце-президент з переробки та нафтохімії компанії "Роснефть" Ігор Павлов раніше повідомив про плани щодо запуску Лисичанського НПЗ навесні 2014 р. у разі створення державою сприятливих умов для переробки нафти. За його словами, зараз на заводі проходить плановий капітальний ремонт, в якому задіяно близько 800 осіб. А голова Міненерговугілля Едуард Ставицький заявив, що веде переговори з нафтовидобувними компаніями про збільшення поставок сировини на Кременчуцький НПЗ в наступному році на 3 млн тонн.