ua en ru

У ПСГ України в липні закачано 9 млрд куб. м газу

У підземні сховища газу України в липні 2013 р. закачано 9 млрд куб. м газу. Про це в інтерв'ю журналістам за підсумками засідання уряду заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, передає кореспондент РБК-Україна.

У підземні сховища газу (ПСГ) України в липні 2013 р. закачано 9 млрд куб. м газу. Про це в інтерв'ю журналістам за підсумками засідання уряду заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, передає кореспондент РБК-Україна.

"На даний момент у нас закачано 9 млрд куб. м газу", - заявив він.

Крім того, за його словами, в липні 2013 р. Україна імпортує 1,5 млрд куб. м газу.

Читайте також: "Нафтогаз" у червні-липні закупить 3 млрд куб. м російського газу

Нагадаємо, раніше глава російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не закачуватиме газ в ПСГ України ні за яких умов. "Зараз ми газ не закачуємо і закачувати його в ПСГ України не будемо", - сказав він, додавши, що у "Газпрому" є суто негативний досвід по закачуванню газу в ПСГ України.

Кажучи про перспективи поставок газу в Европу майбутньої зими, Міллер вказав, що на початок сезонного відбору для цього необхідна наявність в ПСГ України понад 19 млрд куб. м газу, тоді як на кінець червня, за інформацією "Газпрому", запаси газу в сховищах складали 7,5 млрд куб. м.

За його словами, в такій ситуації "Газпром" бачить серйозні ризики для поставок в Європу майбутньої зими, якщо Україна не прийме заходів по закачуванню газу в ПСГ. Проте, за словами Міллера, у України ще є час для цього, і недавнє надання авансу НАК "Нафтогаз України" за постачання газу було продиктовано бажанням допомогти в цьому українським партнерам.

Пізніше віце-прем'єр України Юрій Бойко заявив, що на зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова і глави уряду Росії Дмитра Медведєва в Сочі відбулася зустріч керівництва НАК "Нафтогаза" і "Газпрому", на якій був відпрацьований реальний варіант забезпечення транзиту газу в Європу.

Читайте також: Україна і Росія відпрацювали реальний варіант забезпечення сталого транзиту газу до Європи, - Бойко

Крім того, повідомлялося, що Україна в недалекому майбутньому хоче налагодити закупівлю газу європейських компаній прямо зі своїх підземних сховищ. Для цього зараз опрацьовуються схеми, по яких європейських компаніях буде запропоновано українські ПСГ як газового хабу.

Раніше міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна домовляється з європейськими постачальниками про зберігання їх газу в своїх підземних сховищах. За його словами, між сторонами вже є попередня домовленість.